helena elina dina sara felicia moa

Fick äntligen tid igår att fika med Helena helt i lugn och ro. Vi satt i solen utanför Gildas och drack islatte och hon är mig så kär.

Fina Bilbao-gänget åt middag i min trädgård och det var nästan tillräckligt varmt. Tittade på alla bilder från resan, planerade tågluff i höst (ja i höst) och drack spansk hembränd konjak.


takfest

Igår hade Rufus artonårsfest på sin takterass med utsikt över Götgatan och Gamla stan. Så himla bra ställe att ha fest på. Alla högstadievännerna var där plus ungefär hälften av söders tonåringar kändes det som.

Den enda bilden jag fick på födelsedagsbarnet. Han fick en gummibåt i present.

Åt ena hållet hade man utsikt över hela Götgatan ända bort till Globen, och åt andra hållet över Gamla stan.

Efter några timmar blev det kallt och vi knölade in oss alla vänner i hans lägenhet och grannarna kom över och ville vara med. Sen åkte jag Filippa Morgan och Kalle hem till mig och sov. Fin lördag ändå till slut.


dina

Förmiddagen har varit ett vakuum och ett vi-förstår-inte i Dinas vardagsrum. Näsblod, snus i papperskorgen, kramar, telefonsamtal efter telefonsamtal. Utrensning av lappar och kläder. Hon är den bästa jag vet och jag vill flytta till Småland med henne och bo i deras slott och ta hand om henne. Leva på småäcklig lakrits och laxpasta, inte behöva flytta var tredje vecka eller åka nattpendel. Inte springa skoltävlingar eller jobba på Ica.


capital-t-True

Kom just hem från Södras melodifestival som musiktvåorna håller i och har jobbat med jättelänge. De är så hemskt hemskt duktiga. Och snart är det långhelg!!


onsdagslista

Jag har svarat på den här listan en gång förut och tänkte att det var kul att svara på den igen.


Jag längtar efter:
Att flytta hemifrån, den kommande helgen, fester på landet, löviga träd, när jag får tid att läsa så mycket som jag vill och när min katt får kattungar. Alltså jag längtar efter hela framtiden på något sätt.

Jag är ledsen över:
Framförallt köttindustrin. Och över att så många inte orkar tänka efter, ta beslut och stå för det de egentligen tror på, som alla de som äter kött för att det är bevkämast, man orkar inte ändra trots att man kanske ser att man borde. Och över att vi bor i kanske världens bästa land men ändå vet jag så många som inte orkar läsa tidningen eller ta reda på vad som händer i andra länder, trots att vi har alla förutsättningar i världen verkligen.

Jag äter helst:
Vegetariskt. Och jag älskar frukostar. Havregrynsgröt med nötter och frön och bär och så äter jag massa massa frukt. Och jag älskar dadlar och fikon och avokado och choklad och ingefärsgodis och sorbet och rotfrukter i ugn osv osv.

Det finaste jag vet är:
Kattungar och vänner. Morgan i mjuka skjortor, tidiga morgnar, att cykla och att titta någons ögon. Paris och Stockholm, parker och träden på Swedenborgsgatan. Eller träd över huvud taget egentligen, om jag kunde rita skulle jag fylla hela anteckningsböcker med träd.

Jag ser fram emot med skräckblandad förtjusning:
Har mest samma svar som förra gången. Att flytta hemifrån och ta studenten framförallt, men det kommer bli så himla roligt samtidigt. Och att vara chefredaktör på skoltidiningen nästa år med Greta och Emma.

Jag läser:
Välfärd utan tillväxt av Tim Jackson, har precis börjat och ungefär hunnit förordet men jag älskar den redan och vill vika hundöron på varje sida och läsa högt för Morgan och Greta.


Jag är stressad över:
Inlämningar i för många ämnen och lite över hur jag ska få jobb i sommar men det löser sig alltid. Stress är livsfarligt brukar alltid Morgan säga när jag ber honom att skynda.

Jag lyssnar helst på:
P1, det blir många timmar i veckan. Radio måste vara det bästa medieformatet. Jag lyssnar mycket på José Gonzalez nu också, först kanske man fnyser lite åt det men skivan In Our Nature passar så bra hela tiden just nu. Och Erkyah Badu och A Tribe Called Quest. 

Jag drömmer om:
Att lära mig arabiska, flytta till Latinamerika, upptäcka världen med Morgan. Bo i kollektiv och åka på tågluffar. Bli lärare i språk och samhälle, flytta till landet och odla mina egna grönsaker. Att bli harmonisk och lugn.

Jag blir nostalgisk av:

Jag svarar som förra gången, att jag är hemskt nostalgisk och älskar att gå förbi mitt gamla dagis eller min lågstadieskolgård, läsa skrivhäften från när jag gick i trean och titta på bilder på Morgan och mig från 2008. Tänka på farmor, hitta mormors förlovningsring i en byrålåda och bilder på en sjuttonårig pappa. Jag har lappar, bilder och teckningar uppnålade på min sovrumsvägg för att jag inte vill glömma och jag skriver dagbok om varje dag. För att jag ska kunna minnas och jag tänker att jag på något sätt lever lite mer då än om allt hade glömts.


april genom telefonen

April är förvisso inte slut, men jag har så trevliga bilder att visa och inget annat vettigt att skriva om. Första april fikade jag med Dina, köpte murgröna till mitt sovrumsfönster men lurade ingen tror jag.

Helena var i skolan och Felicia kom hem från Costa Rica!

Filippa på café Amsterdam

Fin bild hehe. Helena Elina Guido och Gabriel var hemma hos mig en fredagskväll

På påsklovet åkte jag till Gotland, klappade lamm, promenerade och läste. Så här fint är vårat hus!

Fick nya glasögonen!!

Drack te i Dinas kök en kväll

Mimmi fyllde arton så vi drack öl på Snaps på håltimman och sjöng. Moa och Felicia på bilden.

Fikade med världsabästa Helena innan läroverksfejden på Södra.

Och i helgen var jag med Morgan, fikade på String och köpte en skjorta till honom som han ville ha i treårspresent som vi firar snart. Vi pratade om The Wire för nu har jag sett första säsongen (och gråtit till sista avsnittet).

Samhälls-Sebastian skriver frenetiskt på tavlan. Det står källkritik där längst ner, man lär sig tyda hans handstil efter ett tag. Nästan.

Och idag fikade jag med Elina på lilla cafét, det var så soligt att man kunde  sitta ute. Vilken lycka va!

Min svanslösa katt är gravid och får ungar inom två veckor tror vi!!! Blir helt fnittrig vid tanken. Jag kommer inte kunna gå till skolan, kommer bara stanna hemma och gosa med dem. Åh jag längtar så mycket!! Lovar att hålla er uppdaterade. Och det var den månaden!


de jävla råddjursbenen

Och jag vet inte men jag sitter bara och drabbas av allting och tyngs och viks och alldeles innerst är det så tragiskt onödigt men jag bara drabbas och kan aldrig bryta mönster. Så jag distraherar mig med labbrapporter träning spanskläxor städning vad som helst som kan leda bort. Tittar på The Wire för där finns nästan inga av de råddjursben som sparkar mot ögonen sparkar sparkar sparkar mot magen svagheten ångesten och det här kanske är för mycket. Jag har simning på onsdag med skolan och allting talar emot.


menskoppar

Tänkte skriva om en så himla bra sak, nämligen menskoppar. Känner mig lite ledsen för alla tjejer som inte har en, det är kanske mitt bästa köp någonsin. Man kan ha den i tio timmar utan att byta, så man slipper gå upp mitt i natten. Det är nästan inte ens jobbigt att ha mens längre. Miljövänligt är det också då man slipper all bomull, det finns ingen risk för tampongsjuka och det är sjukt billigt. En menskopp kostar trehundra kronor och man kan ha den i flera år om man sköter den rätt, så himla värt. Spring till hälsokosten på Götgatan och köp!!


läroverksfejden i onsdags


dokumentärer

Har klistrat och fixat ett tag nu och här tänkte jag samla mina bästa dokumentärfilmer, svt- och radioprogram. Jag fyller på hela tiden så fort jag ser eller hör något bra som är värt att visa. Ni får gärna lämna en kommentar om ni vet något ni tycker jag borde se eller om ni vill fråga/tycka något. Säg till om någon av länkarna inte funkar! Puss!


TV-dokumentärer.


Gasland - Josh Fox. Den finns inte kvar på svtplay men jag vet att man kan hyra den! Fantastisk dokumentär om USAs utvinning av naturgas genom helt sinnessjuka metoder som totalt förstör grundvatten, dricksvatten, hela ekosystem och sjöar. Blir så rosenrasande förbannad och förtvivlad.

 

Världens undergång - Fanns på svtplay men går att köpa som box! Mina bästa tv-serie, utan tvekan. Bara autentisk film från andra världskriget som skildrar så nära och smärtsamt. All film är färglagd dessutom vilket gör allt ännu mer gripande. Och musiken! Åh ni måste se.

 

Gzim rewind - SVT Dokumentärfilm

Har skrivit om den här och det är en av de finaste och närmaste filmer jag sett.

 

Beska droppar - Korrespondenterna i SVT

Om hur kaffe-produktionen förstör miljön i Sydamerika, men verkar i försonande syfte i Rwanda.

 

Den hackande motorn - Korrespondenterna i SVT

Om ett åldrande Kina med ettbarnspolitik som gör att barnbarnen måste försörja både sina föräldrar och mor- och farföräldrar på sin enda lön. Och om hur västvärlden i framtiden kommer påverkas av en halverad kinesisk befolkning.

 

Moderna nomader - Korrespondenterna i SVT

Blir än mer övertygad om att människor inte egentligen är gjorda för att bo i städer och samhällen, mitt nomad-hjärta bara bankar och bankar haha.

 

Kobra i SVT - Del 4, 2012

Om överintelligenta maskiner, var gränsen mellan djur-människa-robot går och när man kan förbjuda forskning då det blir ett hot mot mänskligheten. Låter kanske uttjatat, men det är svindlande och stora tankar.

 

Kobra i SVT - Del 5, 2012

Om Kuba och kulturen, blir helt smältig i hjärtat för på många sätt verkar det så vackert.

 

Radioprogram.

I evighetens väntrum - Filosofiska rummet i P1.

En konstnär, en astrofysiker och en astronom pratar om evighet, ändlighet och oändlighet. Och om att atomerna i våra kroppar kommer från trettioen tusen olika stjärnor. Kanske mitt bästa avsnitt någonsin.

 

Det går förmodligen åt skogen - Filosofiska rummet i P1

Två avsnitt om framtiden och hållbarhet, teknikutveckling vs. moralisk utveckling och om hur allt går åt skogen. De här ligger tätt efter ovanstående program på min bästa-lista, lyssna lyssna lyssna!

 

Tillväxten och det hållbara välståndet - Filosofiska rummet i P1

Önskar så att alla vore så kloka och tänkte så bra. De utgår från boken Välfärd utan tillväxt och det handlar också här om hur allt går utför, men de är mer optimistiska.

 

Meningen med arbetet - Filosofiska rummet i P1

Om arbetet som något nödvändigt ont, hur vår tid att bara leva försvinner i och med stress och konkurrens samt om arbetstidsförkortning. Jätteviktigt och lättande för ett stressat hjärta.

 

Den andre i mångkulturen - Filosofiska rummet i P1

Bland annat Dilsa Demirbag-Sten om tolerans, anpassning och multikulturalism.

 

Sommar i P1 - Peter Englund

Så himla klok och pratar om minnet och tiden.

 

Anders Behring Breivik och verkligheten - Filosofiska rummet i P1

Väldigt bra program som mest handlar om internet, verklighetsuppfattning och inte så mycket egentligen om Norge-attentaten.


nya glasögon!

Här är mina nya glasögon! De är himla fina och bra och det är så skönt att slippa tejpade bågar, men det är lite svårt att gå i trappor för jag är ovan vid styrkan. Ramlar hela tiden verkligen men man lär sig.

Annars läser jag mest Välfärd utan tillväxt (läs den!), promenerar i mina fina fina förort, äter ingefära tills jag får sår i munnen ungefär, planerar skoltidningen nästa år och har inget plugg bara hemskt tråkiga lektioner.


mitt rum

Så här ser mitt rum ut, bokhylla och klänningar, fotovägg på mina vänner, ljusslinga och gosedjur. Med tanke på att det egentligen är ett litet källarrum med små fönster och en spygrön fondvägg, så tycker jag att det är riktigt fint och trevligt.


mars genom telefonen

Hittade ännu fler bilder jag glömt! Så här såg mars ut genom instagram.

Det var vår trodde vi och man kunde hänga på skolgården.

Var med Dina mest hela tiden.

Åkte till Paris med Morgan, lite som treårspresent. Fikade promenerade drack öl och önskade att vi kunde bo där på riktigt.

Var hemma några dagar och pluggade pluggade pluggade och sydde.

Och sen åkte jag och mamma till Rom i några dagar!

Hängde med bra personer och pluggade tills jag trodde jag skulle gå under. Det var nog det!


öst och tre fikor

Jag har glömt lägga upp bilder från när Samuel firade arton för några veckor sedan! Temat var öst och Morgan var eastside, Gabriel hade öst (ur sitt kar), Guido var från Öståker osv. osv. 

 

Annars var jag hos nästan-mormor i förmiddags och fikade och målade, sen träffade jag Sara som var med i Bilabo och vi fikade på Gildas och när Dina slutade jobba sent på kvällen drack jag te i hennes kök och var så glad över att hon är min vän och över att kunna sätta sig på bussen gråtfärdig men veta att hon kommer stå på stationen och krama mig när jag kliver av.


public service

Kanske det bästa på hela veckan är att lyssna på P1 och Godmorgon världen i Morgans kök på helgmorgnar med honom och hans mamma och lillebror. Och när melodin till Public Service börjar måste alla äta lite tystare och Buster sluta prassla med flingpaketet och alla sitter lite extra still och liksom stannar upp så vi kan höra när de imiterar Carl Bildt och Göran Greider och Lena Ek som är stolt över att i alla fall köpa ekologisk mjölk och Nyamko Sabuni som diskuterar hen. Skrattar över tekoppar och yoghurt-tallrikar och linfrön och har inte bråttom alls.


tre gotlandsbilder

Hej hej nu är jag hemma. På Gotland har jag sovit, lagat vegansk havre-pizza, läst läst läst, promenerat i stormen, stängt av mobilen och datorn och sprungit tills mina benhinnor gråtit. Läste ut både Nedfallen ängel av P O Enquist och Skrattets och glömskans bok av Milan Kundera.

Jag och min lillasyster klappade på grannens lammungar också. De var keliga som kattungar och strök sig mot benen och tuggade på våra byxor och jackor och allt de kunde komma åt.

Och precis nu när jag kom hem åker Helena och Elina till Prag och Moa och Felicia till Berlin. Åh. Tur att Dina och Morgan är hemma i alla fall. Annars ska jag under lovet träffa mina systersöner, plugga, sy, läsa, träna och spela piano med Morgan. Vi hörs!


HAN MED TOFSEN

Elina och Helena åt middag hos mig igår och sen kom Guido och Gabriel och drack öl och försökte spela spel. Det gick inte så bra och vi bröt ihop och skrattade ungefär tills vi grät och svettades. Har nog aldrig skrattat så mycket under en kväll, åt försvunna klasskompisar, skrikande killar med tofs, glitter i ansiktet och kommentarer i fel namn.

 

Idag åker jag till Gotland och är tillbaka på tisdag, jag ska ha två helt mobil och datorfria dagar där så vi hörs när jag kommer hem! Hoppas ni får en fin påsk!


sjunkande fregatten

Alla bilder är från min tumblr. Skolan gör mig helt maktlös och kväver allt som kunde varit roligt.


paris tredje dagen

Kom på att jag glömt att visa bilderna från sista dagen i Paris! Längtar tillbaka ungefär ständigt. Men jag ska inte klaga, det var tredje gången jag var där inom loppet av ett år haha.

Efter frukosten tog vi oss till den fina och kulliga parken Buttes Chaumont som ligger en bit bort från centrala Paris. Vi var så himla trötta i benen och satt mest på bänkar. Det fanns körsbärsträd!

Fina Marais.

På eftermiddagen gick vi långt till Mamie Gâteux, kanske det mysigaste och tantigaste fik jag besökt. Morgan åt valnötstårta som var helt fantastisk.

Sa tack och hej och längtade lite efter att få fika där igen.


På kvällen förstod vi oss inte på franska mataffärer, åt i Marais, hade hemskt hemskt ont i fötterna (nästa år blir det gympaskor) och drack mojito och öl på Ave Maria en sista gång. Packade och var lite vemodiga men väldigt nöjda. Konstaterade att nästa gång hyr vi lägenhet för tänk vad fantastiskt det skulle vara att bo här i några veckor i kanske världens bästa stad med en handfull fina vänner.


fyra par glasögon

Hörni vänner, jag lånade hem sex par glasögon idag varav ni kan få se fyra. Jag har ofta svårt att bestämma mig och nu när det gäller något som jag ska ha på mig varje vaken timma i fyra år är det hemskt jobbigt. Om ni tycker några är extra fina eller något par ser helt knäppa ut så blir jag glad över en kommentar!

1.

Första. Kanske mina favoriter, men grejen är bara att de är för smala i bredd, de trycker på tinningarna och det finns ingen större storlek :(( Ni kanske ser på bilden i mitten att de är för smala. Annars är de perfekta.

2.

Ok haha jag ser ut som Jemaine i Flight of the Conchords. Inte så bra nej, för breda.

3.

Mitt andra favoritpar. De här är också lite väl smala men finns i större storlek! Det enda är att jag inte gillar att det går ner där de sitter på näsan, om ni förstår.

4.

Okej kanske inte. Men de var lite roliga kanske. Hoppas ni stod ut med mina stela poser och trötta ögon, nu ska jag plugga så det ryker. Puss!


när jag var i Rom med mamma

Fin och gammal stad med fina men slitna judekvarter. Om ni åker dit så är parken Villa Borghese väldigt fin och ät för guds skull kronärtskockor och besök Trastavere och var mycket i den gamla delen av staden där Pantheon och spanska trappan ligger.


en helg genom telefonen

Då jag inte orkat släpa på kameran i helgen får ni ta en titt genom min telefon. Efter skolan fikade jag med Helena och Elina på Kaffe, de är mina klokaste vänner. Provade likadana byxor!

Sen åt vi falafel med Morgan Guido Gabriel och Kalle och Helena berättade pinsamma underkläds-historier.

Fint gäng.

Sen åkte vi hem till Helena, drack lite öl och spelade biljard. Det är en värd fredagssyssla.

 

Jag och Elina sov hos Helena och pratade pratade pratade. Finaste finosar.

Resten av lördagen var jag med Morgan, promenerade och gosade och gjorde inget särskilt och det var så himla välbehövt.

 

Och idag träffade jag äntligen min Dina och köpte murgröna. Fin helg!


RSS 2.0