årets sista inlägg

Jag borde väl skriva någon fin sammanfattning men jag ingen ork för jag blir alldeles för nostalgisk och ångestfylld över att ännu ett år har gått. Det kanske kommer en årssammanfattning i januari istället. Men ni kan få min bästa bild från hela året, tagen av min kompis Emma i januari.


sonja, katten och finskt kaffe

Igår åkte jag till andra sidan stan för att träffa min hjärtevän Sonja, dricka finskt kaffe vid hennes matbord, klappa Katten, titta på bilder på henne från nittiotalet och prata om allt som man pratar med sin klokaste svensk-finsk-kurdiska vän om.


tre fikor och en bio

Här är det tomt men jag har knappt varit hemma den här veckan.

I tisdags fikade jag och Morgan med Dina och hennes Kalle på Urban deli och på eftermiddagen var jag på kombinerad inflyttnings- och julfika hos fina Elina med hälften av södras tvåor, bland annat Helena och Johan som var de enda som jag fick bild på.

Igår satt jag länge på Ritorno med Alice och spanade på Jonas Hassen Khemiri, berättade allt som hänt under julveckan, pratade om mammor, om att kämpa och stå ut, om att allt kommer blir bra, om att vi egentligen är så himla himla privilegierade och lyckligt lottade på alla sätt. Åh Alice. (Fick ingen bild på henne, men vid det här laget vet ni nog hur hon ser ut)


På kvällen gick jag Morgan Johan och Helena på bio och såg Play. Den var så hemskt bra men så obehagligt verklig och jobbigt sann.

Johan och Helena är så himla himla fina och jag mår så himla himla bra just nu.


instagram september till december

De senaste fyra månaderna har varit rutiner, oräkneliga fikor, för lite (men så himla fin) tid med Morgan, latin, resa till Italien, skogspromenader, massa filosofi, Charlies, massa Alice, massa dansa.

Det har varit ett idoga cyklande, saknad efter vännerna man borde ha närmare, hiphop, svtplay, långa sms, dokumentärfilmer, sådan brutal påtaglig ensamhet avskildhet annorlundahet och hmm ett vägskäl låter stort men det är nog vad jag kan likna det vid. Kanske bara borde beskriva det som ett konstant jävla tärande kämpande. Och jag vet ingenting som råder bot på ångesten.


so damn easy to need


och jag är tillfredsställd men det är tillfälligt

De mörkaste dagarna på året har varit ovanligt fina och jag har fått precis lagom få presenter och bara sådant jag faktiskt kommer använda. Office-paket, hörlurar, gojibär, en prenumeration på expo och mammas och pappas ord på att de kommer betala ett par nya glasögon till mig när jag har hittat ett par fina. Mina nuvarande håller knappt ihop, särskilt efter att jag råkade kliva på dem igår (igen).


Jag har gjort sådant man gör mest på landet, lyssnat på Ella Fitzgerald, promenerat i timmar, tittat på Harry Potter, lyssnat på filosofiska rummet, spelat spel med min syster och trotsat mina värkande benhinnor och sprungit. Och så har jag efter två år av konstant vånda tvekan plåga bestämt mig, och nu vet jag vet jag vet jag att det kommer vända och bli bra.


bagis

Några bilder från igårkväll, tyvärr bara på killarna (och hjärtevännen Sonja). Hinner inte skriva något alls nu för jag ska åka till Gotland med min familj och fira jul. Det ska bli hemskt mysigt men lite i ensligaste laget. Vi hörs på måndag när jag är hemma igen, puss och god jul!


frukostfika med alice och julavslutning

Idag gick jag upp tre timmar tidigare än jag egentligen behövde för att frukostfika och prata nödvändigheter, högstadieincidenter, privatisering, journalisternas dom i Etiopien och anledningar att vara kär med min bästa bästa Alice.

Sen har jag pussat Morgan i hans kök, skrivit klart årets sista uppgift, tittat på fin julavslutning i aulan tillsammans med Södras ettusentrehundra elever eller vad vi nu är. Sen avslutningsfikade jag med Elina Helena Johan och Estelle i Gamla Stan och nu ska jag dansa dansa dansa till Shakira i min näst bäst förort. Puss finosar och trevligt lov!


instagram februari till augusti

klarahjorth heter jag på instagram!


alice


Egentligen var min och Alice vardag ihopflätad redan efter att en vecka gått på första året i gymnasiet, utan att vi kände varandra. Min Morgan och hennes Guido började musiklinjen på Södra och hittade varandra direkt. Utan att veta om det, var min och Alice höst förra året så lika. Men vi träffades bara en gång, ett stelt möte i november. Jag blev ständigt upplyst av Morgan om hur det låg till mellan Guido och henne och andra gången vi träffades, i maj på läroverksfejden, så tänkte jag mest att hon var så himla vacker.

 

Det var först på Emmaboda vi faktiskt pratade med varandra och efter att ha levt så nära inpå varandra, sovit i varandras tält, köpt räddande linssoppa, promenerat i regn, kommit på att vi båda heter Alice Märta, ätit frukostar utanför coop, köpt ringar, spelat kort, dansat och druckit lådvin visste jag att vi behövde träffas mer för allt var så rätt från början. Jag tänkte varför har vi inte träffats tidigare? För hon är precis allt.

Sen dess har vi håltimmesfikat och träffats för att prata/tröstas/kramas otaliga gånger. Vi utbyter dagligen decimeterlånga sms om hjärtevärk skolångest hundratals kilo prestationsångest tea-party-rörelse-hat dansplaner helgplaner livsplaner och jag är så glad och trygg med henne. För hon orkar alltid lyssna och svara och fråga och bry sig och hon minns alltid allt jag berättar.

 


meze, dokumentärfilmer och snöslask

Jag och Morgan ska inte köpa julklappar till varandra i år, för vi önskar oss inget särskilt och för att vi är fattiga. Vi la istället presentpengarna på meze från Hötorgshallarna och spelade backgammon och pussades. Väldigt mycket värdare.

Annars försöker vi hitta tid att bara vara med varandra efter en höst som vi knappt hunnit ses på. Tittar på Världens händelser om Ceausescus Rumänien och om USAs krig mot Irak och Min perestrojka om Sovjet från åttiotalet till nu. Vi gosar med min hjärtesnörpande fina katt, pluggar, masserar ansträngda ryggar, diskuterar dikotomi och huruvida det låter när ett träd faller i skogen om ingen hör det, tar igen alla pussar vi missat. Så himla bra helg.


let me see you move like you come from colombia


Om jag skulle få välja en låt för att sammanfatta mina hittills levda tonår så skulle det utan tvekan vara den här. Det finns ingen bättre låt.


en onsdagsgif

Igår började jag 12.20 och hade alltså lite för mycket tid framför photobooth.


sonja och filippa

Man skulle kunna räkna på en hand hur många gånger jag och Filippa och Sonja träffats i höst men idag träffades vi äntligen äntligen. Så himla betryggande att få träffa dem, finaste fina högstadievänner. (Fick inga kort på dem idag så ni får några från tidigare i år. Åh längtar så himla mycket till sommaren)


the bluest eye


vi kom fram till att lidandet var idéernas moder och skapandets motor brinner bäst med skeva metoder

(Jag hade ojämn lugg redan som fyraåring!)

 

Trots den totala gråheten som staden bäddats in i är jag på väldigt bra humör och ovanligt energisk. Jag har svårt att förstå hur det kommer sig med tanke på självförtroendekrossen av mannen på tunnelbanan i fredags, panik-smsen och nattligt badrumsgolvsgråts-samtal. Jag tror att det var tretimmarspasset igår på dansen som gjorde susen.

 

Det har varit en himla fin måndag, jag lyssnade på J Dilla på väg till skolan, vi tittade på La historia oficial på spanskan, jag var med Dina på lunchen, lyssnade på mina fina klasskompisars kloka tal på svenskan, skrattade med Lii och Rebecka på samhället och hann prata i alla fall lite med Helena om när saker reder ut sig.

Annars har jag blivit glad av era kommentarer, kollat upp hur mycket det kostar att åka tåg tur och retur till Köpenhamn (!), läst om Dag Hammarskjöld, lärt mig att Polen har 38 miljoner invånare och vad deras BNP per capita är (jag har ett helt dokument med massa sådana siffror jag samlat på mig, om länders presidenter och huvudstäder och historia och så). Jag har promenerat och lyssnat på ett av de bästa Filosofiska Rummet-

avsnitten någonsin, pluggat och känt mig nöjd.


hur jag och morgan blev tillsammans

Jag minns att det var någon som för ett tag sen efterfrågade en text om hur jag och Morgan blev tillsammans. Jag vet inte hur roligt det är med världens längsta inlägg så jag försöker hålla mig ganska kort. Men så här var det.
Första gången jag träffade Morgan var i ett augusti-varmt klassrum första dagen i sjuan. Han hade flippflopp-sandaler och badbyxor (det påminns han fortfarande om) och stort lockigt hår. Jag blev tilldelad det röda skåpet bredvid hans röda skåp och jag tyckte mest att han var stökig och aldrig tyst, men jag blev alltid glad de få gånger vi pratade.

På hösten i åttan började vi prata på bilddagboken, jättemycket och jag vet inte riktigt hur det kom sig. Vi skrev hemligheter om oss själva och pratade i telefon om kvällarna. Jag var i New York på höstlovet och jag minns hur mycket jag tänkte på honom. Han var den jag ringde först när jag kom hem. På jullovet smsade vi konstant när jag var på Gotland, kvällen jag kom hem sov han över hos mig.

Jag var så nervös när jag mötte honom vid tvärbanan, plötsligt skulle den här fina men lite nervösa hundraåttiofem-centimeters-Morgan hem till mig och vi som än så länge nästan uteslutande träffats i skolan skulle nu titta på film i mitt flickrum med grön fondvägg och gosedjur i sängen. Vi gick upp mitt i natten och åt kräm med müsli. Första gången vi kysstes var i januari i hans smala säng men vi blev tillsammans på riktigt-riktigt den nionde maj. Då hade alla redan vetat i flera månader. Så klart. Vi förstod nog sist. Och vi var med varandra hela tiden, i skolan, på rasterna, på helgerna och pappa klagade på telefonräkningen men jag var så himla överväldigande lycklig för Morgan var ju den finaste jag visste och tänk att han var min. Och nu har vi varit tillsammans i mer än två och ett halv år.


fredags

"Jag har glömt min legitimation, men går det bra med en bild på mitt barn?"

Alice Johanna Helena två Elinor Vincent Kristoffer osv osv


varken d-vitamin eller blutsaft gör mig pigg

Frukost är bäst. Gröt med linfrön, kanel, ingefära, russin, frysta röda vinbär och grapefrukt (tillägnad Hevin) och finncrisp med sesam-tahini. Varför äter man inte frukost som varje måltid?


morgan 1997

Åh.


hippetyhoppety

Det här är vad jag lyssnar mest på just nu, Timbuktu, Brother Ali, Hocus Pocus, Nas och Kanye ungefär. Nu ska jag bara skaffa keps, sneakers och skateboard hehe (skulle typ inte banga)


adjektiv på latin, nylonstrumpbyxor, ingefära

(Så här blir det när man mixar dadlar, kokosflingor, kakao, ingefära och havregryn till en kladdig massa. Det gjorde jag idag och det var ungefär det bästa någonsin. Någonsin!!)

 

Det blir inte så mycket vad-jag-har-gjort-idag-uppdatering här och jag vet inte om det är skönt eller tråkigt men det händer inte så himla mycket just nu. Jag går i skolan och på eftermiddagarna promenerar jag, läser, pluggar, lyssnar på radio, tränar, längtar efter Morgan och smsar-uppdaterar-längtar med Alice. Dessutom vågar jag knappt ha med kameran till skolan och utan bilder blir det här inte så himla roligt.

Idag har jag i alla fall köpt en fin vit blus på stockholms stadsmission, promenerat i  tunna nylonstrumpbyxor (ska snart ta mitt förnuft till fånga och klä mig varmare, lovar), tragglat adjektivböjningar på latin, ätit torkad ingefära, börjat läsa Jean-Paul Sartre och så har jag funderat över den oundvikliga kopplingen mellan november/december och självrannsakan/självförtroendekollaps.


världens undergång

Om ni inte har någon serie att titta på för tillfället rekommenderar jag Världens Undergång så hemskt mycket. Den handlar om andra världskriget och består av bara autentiska filmklipp (som färglagts!) med världens bästa speaker. Så överväldigande och hjärtknipande och viktigt. Se se se!


fem-fråge-lista


Vad heter du och vad hur trivs du med det? Jag heter Klara Alice Märta Hjorth. Klara varken ogillar eller gillar jag, det är väl bra men jag tänker mest att det är vanligt och det låter som ett namn på en tjock katt. Alice är ett av de bästa namn jag vet, Märta tycker jag mest låter som ärta och Hjorth är väl bra det med. Fast helt omöjligt att uttala för spanjorer. Men tvåstaviga namn är de bästa.

 

Vad är ditt första minne? Att jag sitter i våran jättegamla orangea volvo och äter AKO-kolor med min storasyster. Inte så dramatiskt och jag vet inte varför just det fastnat, jag var ungefär två år gammal när det hände.

 

Vem/vilka beundrar du? Hm, folk som kämpar. Så klart. Morgan och mina vänner som lyssnar och bara finns när man knappt står ut själv. Alla de fritidspolitiker som är aktiva inom Miljöpartiet, Roméo Dallaire, bra lärare som valt just det yrket för att de vet hur fatalt viktigt det är trots de usla lönerna, alla demonstranter under arabiska våren osv. osv. osv.

 

Vad önskar du dig i julklapp? Att mina föräldrar inte bygger om vårt kök. En prenumeration på Expo, pengar att spendera på nötter och frukt och mat från Hötorgshallen och Goodstore, kvällskurser i arabiska och bra tuschpennor. Jag fick ju just en halv kamera så det är inte läge att önska mig något stort, inte för att jag vet vad det skulle vara för något. Möjligtvis nya glasögon.

 

Vad vill/planerar du att göra i sommar? Så långt kvar, men jag vill så himla mycket. Kommer väl antagligen jobba på ett eller annat sätt, vara på Gotland någon vecka och så vill jag åka på festival och dansa benen av mig. Och tågluffa. Åh jag vill det så mycket, till medelhavsländerna och östeuropa och Marocko. Men Morgan kanske ska åka till musikhögskolan Berklee i Boston i fem veckor och då blir det svårt. I så fall vill jag åka någonstans med Alice hihi.

 


djungeltrumman.se/registration

Jag tänkte tipsa om en så himla himla bra blogg som alldeles för få känner till. Hedda är nitton och bor i Göteborg med sin pojkvän och hon tar de finaste finaste analoga fotona.

Hennes blogg är fylld med hjärtesnörpande söta kaniner, fantastiska landskapsfoton, puss-bilder, sommar-picknickar och man får följa med henne på resor till Norge och Island och Frankrike och allting fångar hon så vackert. Jag har tittat igenom i princip hela hennes arkiv och blir bara mer och mer förälskad. (Dessutom verkar hon som en så klok person, jag skulle så gärna hänga med henne. Speciellt om somrarna)

 

Ps. Det är nästan lite motvilligt jag berättar om Heddas blogg hehe, för den känns så mysig och liten och hemlig. Men hon förtjänar all uppmärksamhet!


i brist på sömn

Eftersom jag sov mer än tio timmar mellan lördag och söndag har jag väldigt svårt att somna nu. Så jag har smugit upp och lånat Morgans dator och jag försöker knappra så tyst som möjligt på tangenterna så han inte vaknar.

Förutom att sova har jag i helgen skrattat med min lillasyster framför photobooth, läst, blivit (ännu mer) småkär i Jens Stoltenberg, tittat på världens händelser, läst massor om konsumtionsminskning, tragglat litervis med glosor, promenerat med Morgan, lagat så himla god mat och tränat. Nu är jag utvilad inför de sista tretton dagarna i skolan!! Puss, ska försöka lova att synas här lite oftare.


saker man kan göra en fredagskväll

Fika på vurma med vackraste Alice.

 

Och när de stänger gå hem till hennes köksbord och prata i timmar med henne och Johanna.

 

Sen kan man ju alltid hänga med favoritgänget Gabriel, Morgan, Alice och Guido och träffa på Sonja och bli varm i hjärtat.

 

Försöka leka lekar, bli avbrutna av bordsgrannar som ville ta med killarna till en replokal.

 

Den här bilden är så himla bra, standardposer.

 

Sen blev Gabriel nästan överkörd men vi klarade oss till slut hem helskinnade. Så bra kompisar.

 


challe

Taggar med Johanna och Alice!


november i telefonen


Första november satt jag på någon uteservering i en minimal stad vid Gardasjön med Morgan och Ville.

Vi gjorde mest sådant man gör när man inte har något alls att göra. Vilket är ungefär det bästa som finns. Gjorde av med pengar på mat och åkte båt och gick i gränder och besökte torn. Och iakttog unga ligister som kastade smällare och pratade till in på natten.

Var på Irish pub och drack dyr öl.

 

Och planerade revolution.

 

Hemma i Sverige var det utklädningspartaj och Alice var black swan.

 

Var på Timbuktu med Dina. Bästa bästa.

Och nu har de satt upp julgranen i skolan!


RSS 2.0