biutiful


Mina bästa filmer är sådana vemodiga som gör lite för ont i bröstet att titta på. Biutiful handlar om en halvkriminell och vacker men så ångestfylld pappa, en mamma med bipolär sjukdom, för mycket ansvar för sviktande axlar och magisk realism på spanska. Åh kan det bli bättre.


tio bilder från november 2010

Christina hade hallowen-fest med tema s och jag minns att jag var sotare och att jag tyckte det var hemskt roligt att lära känna mina skolkompisar och hindra dem från att hångla i sängen bredvid mig när jag sov.

En häftig spegelbild men det var nog den enda på mig från hela månaden. Ser väldigt likadan ut nu om man bortser från snedluggen. Jag har också kommit till insikten att den skrynkliga skjortan kanske ska vara instoppad och inte knöggla runt sådär.

Enligt min kamera snöade det första gången tjugoandra november och drivorna låg väl kvar till april i alla fall. Fast jag har bildbevis på att sista gången det snöade var första maj, det är ju bara knäppt.

Hängde med Filippa

och Benjamin och Zak och Sonja och Morgan och Lukas.

Jag får järnsmak i munnen av obehag när jag tänker på hur många timmar och hur stor del av mina helger jag tillbringade framför läxböcker. Är evigt tacksam för att jag inte har lika mycket att göra nu. Allt pluggande och frånvaron av lugn resulterade i en dagbok fylld av "jag fryser ända in i benmärgen, i varenda cell i benen och jag har så ont i kroppen för all min energi går åt till att hålla värmen och försöka ge ett intryck av att allt är okej. när blev det så här? jag vill lägga mig ner och ge upp, säga kör över mig för det finns väl snart inget kvar ändå"

Kunde inte annat än få hjärtklappning av hur fin Morgan var  i långkalsonger med blixtar och mjuk skjorta.


alice sjutton år (eller aska, amy winehouse och araber)

I lördags åt jag och Morgan middag hemma hos Alice med henne och Guido. Hon har finaste lägenheten och vi lyssnade på hiphop, lockade håret och peppade kvällen.

Alice fyllde ju sjutton i tisdags och det måste firas med många kompisar i en liten lägenhet.

 

Alla var utklädda till något på a, här är en agent, Alice i underlandet och andromeda-galaxen. (Jag, Morgan och Guido var tråkigast och var american apparel, astung samt Alice pojkvän...)

Krisoffer var Amy Winehouse. Bästa. Annars fanns det två araber, en aristokrat, afrodite, avig, Audry Hepburn, en amerikan, aska, en anarkist osv osv. Jag tog av någon anledning bara kort på samma få personer hela tiden och det var ju trist. Och som vanligt inga kort på mig själv, men det blir ju gärna så när man själv håller i kameran.

Vi lekte jag har aldrig och sjöng jamåhonleva och vaktade på toaletten och blev bländade av Alice blinkande lampa hon fick i present. Himla bra kväll trots att den slutade lite abrupt.


snart, innan vardagen blir för tradig

Jag och Dina skreksjöng på skånska och dansade oss kopiöst svettiga mellan bänkraderna i Filadelfiakyrkan som mest påminde om en skolaula. Timbuktu var helt fantastisk, så kort och så energisk, det bästa jag sett. Han verkade så rakt-från-hjärtat-ärlig i det han sjöng och jag vill bara hänga med honom alltid. Han skulle vara den bästa storebrodern. Himla bra sätt att spendera en torsdagkväll och en stor del av mitt studiebidrag på.


torsdag med alice


timbuktu!

Idag ska jag på Timbuktu i Filadelfiakyrkan med Dina, gissa om det kommer äga.


klagosång

Att få reda på att min utbytesstudent som jag ska bo hos i Spanien heter Gorka och att plugga med Dina i min soffa var det enda värda idag.

Oförberett engelskförhör, flottigt elektriskt hår, tvångstankar, regn i ögonen när jag cyklade, att inte träffa Morgan, för lite sömn, brutalt dåligt humör och att vara så fylld av stress att det trycker bakom ögonlocken hade jag gärna bytt ut. En skitdag har det varit.

(Fast den här bäbisen på svtplay gjorde allt lite bättre)


send me the pillow, the one that you dream on

Idag fyller Alice sjutton och vi hann träffas för att kramas och älta besvikelsen över när saker inte går som man vill, prestationsångest och utklädningsplaner. Hon har det bästa skrattet, de klokaste mest omtänksamma svaren och skriver så fina och långa nattliga sms. Jag är så hjärtligt glad över att du är min vän Alice, hundra gånger grattis och du vet att om precis en månad blir dagarna ljusare igen. ♥

(Här hittar ni henne)


algeriet


Efter Ryssland är nog Algeriet mitt bästa land på google maps och tumblr.


y

Idag dansade jag dubbelpass vilket innebär tre timmar på raken och när jag går ut därifrån märker jag att jag under hela tiden inte har tänkt på någonting annat alls än var mina fötter ska vara, vilken arm som ska vart och vilket håll jag ska snurra. Ingen oro ingen planering ingen ångest. Och det finns nog inget bättre. Åh åh åh.


idag sov vi i elva och en halv timma

 


novemberfredag

Igår hängde jag med mina högstadievänner. Ni får ha lite överseende med bildernas eh varierande vitbalans haha, jag har inte riktigt lärt mig hantera kameran än. Men det kommer! Här är Morgan och Lotta.

Snygga snygga Dina och Kalle

Filippa och Matilda

De är så bra. Och nu är det tio grader ute och jag vill promenera. Puss!


dokumentärer

Snart verkar det som att jag inte gör annat än att titta på dokumentärer på svtplay. Det är bara delvis sant. Så om det mot förmodan finns en liten lucka i allt plugg är de här stört värda att se.

 

Först är Världens Händelser om Vietnamkriget. Framförallt handlar det om julbombningarna 1972, finaste finaste Palme, Richard Nixon och hjärtskärande förkrossade mammor som förlorat sina barn. Alla avsnitt av Världens Händelser är helt fantastiska. Se!!

 

Andra är  Korrespondenternas avsnitt Kokainets väg där de har varit i Colombia, Mexiko och USA och intervjuat personer på koka-odlingarna och konsumenterna som ser sig som helt oskyldiga. Inte så svårt att gissa kanske, men Korrespondenterna är mitt bästa program av alla. Andra hemskt bra avsnitt är Den hackande motorn om Kina, Mobilen - vän och fiende, Matkrisen och Beska droppar.

 

För omväxlings skull är sista programmet från urplay! Haha. Skolfront äger och i Könsroller i skolan är Gudrun Schyman med och diskuterar stereotyper, ångestfyllda tjejer på gymnasiet och extra bidrag till skolorna om de har många killar. Andra bra program är Den likvärdiga skolan och Vad ska skolan lära ut? Kanske inte riktigt dokumentärer men de rockar ändå.


så hjärtat är här

Plågsamma håltimmar, diskussioner om privatiseringen av äldrevården på samhällskunskapen, för mycket te, hämta min nya fantastiska vinterjacka på posten och skjutsa hem det enorma paketet på cykeln, ta-igen-för-allt-missat-hångel-hångel på Slussen, utvecklingssamtal som var över på fyra minuter, lyssnat på Notorious Big, viktiga vardagsuppdateringar med min Alice och stanna och lyssna på skolans klassiska orkester som övade i aulan. Nu vill jag nästan att något nytt ska hända. Fast jag har en fin helg framför mig.


två listor på tre dagar är inte illa(Åh bästa högstadiebilderna)

Jag längtar efter:
Allt jag skrev i förrförra inlägget! Framförallt utbytesresan till Bilbao. Längtar i meningen saknar så vet jag inte. Filippa och mina högstadievänner bland annat. Och Alice som pluggar dagarna i ända.

Jag är ledsen över:
Så himla många saker, djurindustrin, Tea Party-rörelsen, Förbifart Stockholm, stödet för kärnkraft, ytlighet, ointresset för viktigheter bland så många i min ålder och jag skulle kunna fortsätta i timmar så jag slutar innan jag börjat.

Jag äter helst:
Vegetariskt så himla självklart. Havregrynsgröt med massa kanel och linfrön och nötter och bär eller äppelmos på. Och frukt! Jag äter runt 700-800 äpplen om året har jag tänk på. Hahahaha.

Jag ser fram emot med skräckblandad förtjusning:
Att börja trean, den förmodade tågluffen i sommar, att fylla arton och att flytta hemifrån. Men jag är hemskt hemskt pepp på allt det också.

Det finaste jag vet är:
Att dansa till nittiotalshits med bra personer, tidiga morgnar, att bli väckt av Morgan, att prata prata prata med Alice och känna sig helt trygg och rätt, axlar och nyckelben, bilder från högstadiet, tjejer med långt mjukt hår. Och att sitta på en uteservering i Italien med så bra vänner och hetsigt diskutera alla världens problem och hur de ska lösas till in på natten.


Jag läser:
The bluest eye av Toni Morrison och den är så himla bra hittills.

Jag är galet stressad över:
Åh blir helt gosig i hjärtat för jag är inte stressad alls nu. Åh.

Jag lyssnar helst på:
Filosofiska rummet och P1, haha. Jag älskar SR så mycket. Annars lyssnar jag mest på hiphop just nu, Brother Ali, Hocus Pocus och Timbuktu. Lyssnade sjukligt mycket på Smiths från sjuan till ettan men det har liksom inte blivit så nu bara.

Jag drömmer om:
Känns som jag sagt det många gånger men jag drömmer om att jobba som utrikeskorrespondent i Latinamerika eller Mellanöstern (ska bara lära mig arabiska först hehe) för en stor tidning som DN eller på radio för SR eller på tv för SVT. Och så drömmer jag om att resa långt och länge och om att bli lugn och snäll och flytta hemifrån med Morgan och bo i en liten fin lägenhet fylld med viktigheter och bara umgås med personer vi verkligen bryr oss om och laga vegetarisk mat och prata filosofi hela dagarna.

Jag blir nostalgisk av:
Så mycket, jag är en hemskt nostalgisk person. Att promenera förbi mitt dagis, ja hela min förort egentligen, små meddelanden skrivna på mitt nattduksbord från -09, keso-och-rivna-morötter-med-juice-lunch, gosedjur, jordgubbs-lypsyl, teckningar uppsatta på mina sovrumsväggar, högstadie-sms, ABBA, sparkcyklar, foton på farmor (och äckliga tuggummin som luktar som hennes lägenhet), kiwimackor, magont man somnar med, olivtvål från the body shop, Mamma Mu och Pelle Svanslös.


the bluest eye

(Till Emma Hatt, ser du vilken bild det är?)

Idag har jag plågat mig igenom diverse natur och latinlektioner, klagat lite med braiga Lii, sprungit beep-test på idrotten tills mina lungor var nära att implodera (på riktigt alltså, men jag måste få skryta lite för jag klarade till 45.2), ätit gröt till frukost och lunch, tittat på musikarnas lunchrasts-mini-jazzkonsert i fiket med Morgan och köpt yogi-te. Sen mer eller mindre sprang jag in i Alice och hennes vänner som pluggfikat på string och vi hann byta några ord eller mer innan jag cyklade hem, lagade hummus och tränade på våran fräcka röda träningscykel och tittade på Kobra och Skolfront. Hemskt ohändelserikt alltså, men åh det är så skönt med sådana dagar.

Hm november kanske inte är så himla hemskt ändå.


en se-fram-emot-lista

Jag är lite ledsen att det varit så tyst här senaste veckan men jag har varken haft lust eller något vettigt att säga. Något vettigt att säga kanske jag inte har nu heller. Men jag tänkte lägga upp en lista på saker jag ser fram emot för sånt kan vara bra att tänka på i november.

 

Alice födelsedagskalas på lördag med tema A. Jag ska vara Amy Diamond, arab eller abba hihi. Eller Atlanten.

Julen (mest för att Morgan längtar så mycket, jag gillar egentligen inte julen så värst mycket. Eller jag ogillar den väl inte heller. Det bästa är alla apelsiner och all kanel man äter)

Utbytesresan i februari till Bilbao i Spanien med min spanskgrupp. Åh gissa hur bra det kommer bli

Våren. Åh ljuset träden löven värmen utomhushänget kläderna cyklandet.

Sommaren heh. Är så himla pepp på tågluff! Vet inte alls med vilka eller vart vi skulle ta oss men det måste bli av. Vill helst åka till Prag, Grekland, Kroatien och Medelhavsländerna. Och Paris!

Att jag ska läsa psykologi i vår.

Att jag ska till Rom med mamma någon helg i mars.

Att lära mig använda min nya kamera hihi. Jag har glömt berätta om den, men sen i fredags är jag en lycklig ägare av en Nikon D5100. Den är så fantastisk!

Att jag kanske kanske kanske jättekanske ska åka någonstans med Morgan igen. San Sebastián eller Paris eller så.

 

Puss!


-


selma

Igår kom min kattunge hem igen och om två månader kanske vi har kattungar (åh gud låt det bli så).


nästa gång ska vi slåss med häftapparater och basebollträn

Det har varit två så turbulenta dagar på många sätt. Lite för mycket för hjärtat mitt, men idag tog Alice hand om mig på våran nu mera klassiska torsdags-håltimmesfika. Kramade mig på Slussen, lyssnade och frågade de rätta frågorna. Åh alltså den vännen.

Och igår var inte bara läskig heller, det var också fint att hänga i fiket himla länge och rannsaka skolkatalogen i väntan på loppis i idrottssalen. Bilden på Jonna Malin och Hevin får symbolisera det. Och idag så träffade jag Sonja efter skolan och berättade allt som hänt sen vi sågs och nu ska jag lugna ner mig och läsa om Röda Armé-fraktionen. Det här var ju himla osammanhängande förstår jag men mitt huvud är inte riktigt med mig helt idag.


två och ett halvt år

I två och ett halvt år, som är trettio månader, som är niohundrafjorton dagar har vi varit vi och vi har gått från tandskallrande kyssar till flytta-hemifrån-tillsammans-planer, för det måste ju vara det enda rätta.

Min bästa vän. Och jag är så huvudstupa kär. I hans mjuka hud, varma händer, trygga närhet. Hur han lyssnar vid matbordet (och äter så många potatisar), att det alltid står tomma koppar på hans rum som jag ställer in i diskmaskinen. Hans mjuka välanvända tandborstar. Att han köper den dyraste honungen på konsum. Hur besviken han blev när han tappade bort Den allvarsamma leken, hur han bäddar ner mig igen på morgonen när han börjar skolan tidigare än jag, all hans klokhet.

Hans skjortkragar, att smyga in händerna på hans rygg under tröjan när vi är utomhus och det är kallt, ärren på hans händer (och historierna om dem), våra brottningsmatcher som jag alltid förlorar och att han alltid somnar innan mig. Att han är så dålig på att fylla i enkäter med sin spretiga handstil och att han älskar Stora Nallen nästan lika mycket som jag gör.

Två och ett halvt år.


min katt har sprungit bort och jag saknar hennesom autostrader utan slut

Idag har jag knappt haft något plugg alls och därför har jag posat i photbooth och skrivit en arg text på 1740 ord om varför jag tagit bort min facebook, bara för att övertyga mig själv ännu mer. För ju mer jag tänker på det, desto mer ogillar jag det. I alla fall om man har det förhållningssätt som jag haft till facebook (eh). Man kan så klart hantera det normalt och inte bry sig men jag antar att jag är för lättpåverkad. Och så har jag läst Berättelsen om Pi och cyklat i mörkret utan lysen eller reflexväst.

Det jag gillar mest med hösten (förutom att det luktar så gott utomhus och är perfekt promenadväder) är att det är en så opretentiös  årstid. Man behöver inga storslagna planer.


en resa till italien

(Eftersom min kamera dog för två veckor sen fick jag låna snälla Helenas kamera. Jag som har Nikon hade lite svårt att manövrera hennes Canon men det fungerade okej ändå. Slut med ursäkter.)

Först tog vi tåget till den lilla staden Desenzano del Garda som låg precis vid Gardasjön.

 

En dag tog vi båten över till den ännu mindre staden Sirmione. Ungefär världens gulligaste stad var det.

¨

Efter två nätter tog vi tåget till Bergamo som var lite större och där hängde vi uteslutande i den gamla delen av stan som också var helt fantastisk, med utsikt över bergen och den nya delen av staden.

 

Hahaha nej Ville är inte så kort på riktigt, förstår inte hur bilden kunde bli så konstig.

Ungefär så såg det ut. Jag hade så himla himla roligt och så himla bra. Bästa resekompisarna. En så välbehövd resa och idag har jag inaktiverat min facebook i ren Nya Revolutionära-anda.


vinterlista

 

Den här listan publicerade jag i augusti men den känns lite mer relevant nu, så jag tänkte lägga upp den igen, aningen redigerad. Det här är alltså vad jag (och Morgan) har kommit fram till att vi ska göra för att göra november-december-januari-februari mer uthärdliga.

 

- promenera mycket och vara ute mycket i allmänhet

- ha varma kläder även om de är fula (uggs!)

- ha ljusslingan i mitt rum tänd mycket

- träffa många kompisar, hänga runt, prata prata prata prata

- åka längdskidor och långfärdsskridskor med matsäck och kaffe och te

 

 

- hitta på saker, göra utflykter, upptäcka nya platser, göra miniresor, ta initiativ

- fika mycket på caféer

- ha spelkvällar. monopol, alfapet, backgammon, finns i sjön, galenpanna

- ha långkalsonger och raggsockor

- lyssna mycket på Claude Debussy

- ha fina kläder! jag mår i alla fall sämre om jag har mina fulaste kläder på mig

 

 

- titta på In treatment och alla dokumentärer som finns på svtplay

- läsa många och bra böcker

- SOVA MYCKET

- pussas mycket

- planera resor

 

-  ha fint nagellack

- upptäcka kungsholmen och inte bara hänga på söder

- dansa mycket

- inte plugga för mycket (förutom spanska, det kan inte bli för mycket)

- träffa mina systersöner ofta

- fortsätta lyssna lika mycket på radio och Filosofiska rummet


idag ska jag klä ut mig till helena


prego prego


Är hemma från Italien och det har varit så himla himla bra. Jag, Morgan och Ville har mest hängt på piren i Desenzano, druckit kaffe på uteserveringar, spelat kort, åkt båt på Gardasjön till den väldigt lilla staden Sirmione, underhållits av tolvåriga ligister och deras smällare, gått i trappor, förundrats över utsikten över Bergamo, tappat nycklar, blivit stammisar på restauranger, hittat gränder, promenerat på kullersten och åkt läskiga taxiturer. Åh. Behövde det här så himla mycket. Men det är lite skönt att vara hemma och kunna äta gröt och råa grönsaker och träna. Lägger upp fler bilder snart!


RSS 2.0